Het coronavirus – Richtlijnen op onze locaties
Laatste update 8 februari 2021
Op maandag 8 februari gaan onze kinderopvang- en peuteropvanglocaties weer open. De buitenschoolse opvang blijft in ieder geval tot vrijdag 26 februari gesloten en is alleen geopend voor noodopvang.
Hieronder vindt u de richtlijnen die van kracht zijn op onze noodopvang-locaties.
LOCATIESPECIFIEKE RICHTLIJNEN
- BSO locaties noodopvang (vanaf 8 februari 2021)
- Kinderopvanglocaties Katwijk en Rijnsburg
- Peuteropvanglocaties Katwijk en Rijnsburg
- Kinderopvang- en peuteropvanglocaties Valkenburg
RANDVOORWAARDEN VOOR GEBRUIK NOODOPVANG
Om in aanmerking te komen voor de noodopvang gelden de volgende randvoorwaarden:
- Ouders met cruciale beroepen kunnen gebruik maken van de noodopvang. De noodopvang is beschikbaar op de werkdagen van deze ouder(s). De lijst met cruciale beroepen vindt u hier. Als uw beroep niet is opgenomen in deze lijst, kunt u geen gebruik maken van de noodopvang. Wij maken geen gebruik van werkgeversverklaringen.
- Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het dringende verzoek om de kinderen zelf op te vangen.
- Noodopvang is ook beschikbaar voor kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.
- Noodopvang is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract met ons hebben.
- Extra opvang is alleen mogelijk als u als gevolg van de coronacrisis extra moet werken in uw cruciale beroep. Neem in dit geval contact op met onze klantenservice voor overleg.
ALGEMENE RICHTLIJNEN OPVANG
Wij werken op al onze opvanglocaties volgens de volgende richtlijnen:
1. Anderhalve meter afstand
Wij hanteren wij de volgende richtlijnen van de overheid:
- Kinderen onder de 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren.
- Tussen pedagogisch medewerkers en kinderen hoeft geen 1,5 meter afstand bewaard worden.
- Pedagogisch medewerkers en ouders houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Ouders komen niet binnen, tenzij strikt noodzakelijk. Als ze binnenkomen, dragen ze een mondneusmasker.
- Pedagogisch medewerkers onderling houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
2. Mondneusmaskers
- Het dragen van mondneusmaskers in de uitvoering van het pedagogisch werk wordt afgeraden. Onze pedagogisch medewerkers dragen tijdens de opvang van kinderen daarom geen mondneusmaskers. Als uitzondering hierop dragen onze pedagogisch medewerkers een mondneusmasker tijdens het vervoer van kinderen in een auto of personenbusje.
- Bezoekers van een locatie moeten een mondneusmasker dragen als ze een locatie betreden. Dit geldt dus voor externen, zoals leverancier, en voor ouders in het geval dat zij een locatie betreden. Bij de meeste locaties komen ouders niet binnen en is dit dus niet van toepassing.
3. Brengen en halen
We hanteren de volgende regels voor het halen en brengen van kinderen:
- Kinderen worden gebracht en gehaald door 1 persoon.
- De ouders en pedagogisch medewerkers houden 1,5 meter afstand van elkaar.
- We ontvangen alleen kinderen en ouders zonder klachten (meer informatie vindt u hieronder).
- Bezoekers van een locatie dienen een mondneusmasker te dragen als ze een locatie betreden. Dit geldt dus alleen voor locaties waar ouders binnen (in de hal) komen.
- Breng- en haalmomenten zijn kort. Indien nodig of gewenst kan er op een ander tijdstip nog contact met de pedagogisch medewerkers zijn, telefonisch of via het Ouderportaal. Als er bijzonderheden zijn met betrekking tot uw kind, kunt u ons ook vooraf een bericht sturen via het Ouderportaal.
- Wij organiseren de breng- en haalmomenten van de kinderen zo, dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden tussen de volwassenen. Specificaties over het brengen en halen op uw locatie vindt u in de locatiespecifieke richtlijnen. De documenten vindt u bovenaan deze website.
4. Kinderen met klachten
Maak als uw kind klachten heeft altijd gebruik van de ‘beslisboom‘. Deze beslisboom is ontwikkeld door BOink, AJN jeugdartsen en het RIVM en geeft precies aan wanneer een kind wel of niet kan worden toegelaten op de opvang. Onze pedagogisch medewerkers maken hier ook gebruik van. U vindt de meest actuele versie van de beslisboom hier: https://www.boink.info/beslisboom.
Kinderen van 0-4 jaar mogen naar de opvang:
- met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);
- als ze af en toe hoesten;
- met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid.
Maar verder blijven ze zoveel mogelijk thuis (bijvoorbeeld niet op bezoek bij anderen). Ook moeten zij thuisblijven bij verergering van deze klachten met hoesten, koorts en/of benauwdheid, of als zij getest gaan worden en/of in afwachting zijn van het testresultaat.
Kinderen van 4-12 jaar (primair onderwijs) mogen met klachten passend bij COVID-19 niet naar school of naar de voorschoolse- en buitenschoolse opvang en blijven thuis. Uitgezonderd zijn kinderen die:
- Af en toe hoesten;
- Bekende chronische luchtwegklachten hebben;
- Bekend zijn met astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid.
Deze kinderen mogen wel naar school en de voorschoolse- en buitenschoolse opvang, tenzij de klachten verergeren of nieuwe klachten passend bij COVID-19 ontstaan.
In de volgende situaties blijven kinderen ook thuis:
- Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is;
- Kinderen die bij iemand in huis wonen die naast (milde) klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft;
- Kinderen met een huisgenoot met COVID-19;
- Kinderen die een nauw contact zijn van iemand met COVID-19;
- Kinderen die terugkomen uit een hoogrisicogebied.
- Zie voor meer informatie over COVID-19 en kinderen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen
- Zie voor de handreiking van het RIVM bij neusverkouden kinderen: https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen
- Kinderen mogen pas weer naar de opvang als zij 24 uur geen klachten meer hebben en naast verkoudheidsklachten verder niet ziek zijn.
- Als uw kind gedurende de dag klachten ontwikkelt, nemen wij contact met u op.
Testen
Alle kinderen van 0-12 jaar (groep 8) met klachten passend bij COVID-19 kunnen getest worden.
Testen van kinderen 0-4 jaar met klachten wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:
- het kind naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is en/of (meer dan incidenteel) hoest – hierbij geldt: het kind laat zich testen en mag in principe bij een negatieve testuitslag weer naar de opvang;
- het kind ernstig ziek is – laat in die gevallen contact opnemen met de huisarts; die kan besluiten om het kind te laten testen;
- het kind klachten heeft die passen bij COVID-19 EN een huisgenoot (categorie 1-contact) is van iemand die COVID-19 heeft;
- het kind klachten heeft die passen bij COVID-19 EN een contact (categorie 2 of 3) is van iemand die COVID-19 heeft;
- de GGD testen adviseert omdat het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.
- Dit geldt ook voor kinderen 4-12 jaar, met de toevoeging dat zij ook al een dringend testadvies hebben bij verkoudheidsklachten.
Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is (met een maximum van 7 dagen na de 1e ziektedag in het geval van aanhoudende milde klachten), en niet om andere redenen thuis hoeft te blijven. Daarna mogen kinderen met milde klachten weer naar kinderopvang of school.
5. Quarantaine na vakantie
Voor ouders en kinderen die terugkeren uit een land of een gebied met een oranje of rood reisadvies vanwege het coronavirus, geldt het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt ook als het reisadvies tijdens de reis is veranderd naar oranje of rood. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt als uitzondering dat zij wel naar de kinderopvang (kinderdagopvang, BSO en gastouderopvang), naar school en sport mogen, tenzij zij corona-gerelateerde klachten hebben of een huisgenoot die naast (milde) coronaklachten, koorts en/of benauwdheid heeft. Ouders mogen hun kinderen echter tijdens hun eigen 10 dagen thuisquarantaine niet brengen of halen.
6. Hygiëneregels
We hanteren de volgende hygiëneregels voor de pedagogisch medewerkers en (waar mogelijk) ook voor de kinderen: we wassen regelmatig goed de handen, niezen en hoesten in de elleboog, we gebruiken papieren zakdoekjes, we schudden geen handen en zitten niet aan ons gezicht. We zijn terughoudend met het gebruik van handdesinfectiemiddelen bij kinderen (gevaar van vergiftiging door inname).
Op iedere locatie/groep zijn zeep en papieren handdoekjes aanwezig. Op alle locaties wordt extra schoongemaakt. Er is hierbij speciale aandacht voor materialen en plekken waar medewerkers en kinderen veel gebruik van maken.
7. Ventilatie en binnenklimaat
We zorgen voor voldoende ventilatie door ramen op een kier te zetten, via roosters of met mechanische ventilatiesystemen. We luchten groeps- en opvangruimtes en andere ruimtes elke dag regelmatig.
8. Rondleidingen, wennen en intakegesprekken
Ons uitgangspunt blijft de komende periode: zo min mogelijk extra mensen op onze locaties. Dit heeft consequenties voor rondleidingen, wennen en intakegesprekken. Rondleidingen kunnen alleen doorgaan als uw kind ook daadwerkelijk binnen een maand bij KOK kinderopvang gaat starten. Oriënterende rondleidingen kunnen helaas niet plaatsvinden. Uiteraard kunt u telefonisch contact hebben met onze klantenservice en/of de opvanglocatie voor al uw vragen. Wennen gebeurt alleen op afspraak. Intakegesprekken vinden telefonisch plaats.
9. Hoe werkt de compensatieregeling voor de kosten van de kinderopvang?
De compensatieregeling voor de eigen bijdrage stopt met het volledig opengaan van de kinderopvang- en peuteropvang. Het gedeelte dat door de Rijksoverheid wordt vergoed (tot het normtarief van de belastingdienst) krijgt u uitgekeerd door de Sociale verzekeringsbank (SVB). Wanneer deze uitkering plaatsvindt is nog niet bekend. Het gedeelte boven het normtarief krijgt u zo spoedig mogelijk van ons terug voor uw contracturen. Als u gebruik maakt van een gemeentelijke subsidie, zal de gemeente u compenseren.
De compensatieregeling van de Rijksoverheid voor de BSO loopt door zolang deze gesloten blijft. Wij vergoeden het gedeelte boven het normtarief in ieder geval tot en met 26 februari. Bij een eventuele verlenging van de lockdown zullen we dit opnieuw bekijken. De TSO wordt gecompenseerd voor de periode waarin de scholen gesloten waren.
MEER INFORMATIE
Voor meer informatie over het Coronavirus en de kinderopvang verwijzen wij u naar de volgende websites.
Sociale VerzekeringsBank (SVB):
http://svb.nl/nl/vergoeding-kinderopvang
Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs
Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang:
https://www.maatschappelijkekinderopvang.nl/corona-virus-kinderopvang/
Informatie van de Rijksoverheid over het Coronavirus in het Engels:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19
Informatie over het Coronavirus in verschillende talen (zoals Arabisch, Tigrinya, Turks, Frans, Spaans en Pools):
https://www.pharos.nl/coronavirus/
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met onze klantenservice via info@kokkinderopvang.nl of bel 071-4097535 »